Bij hoog en laag


Wat vooraf ging

Bij hoog en laag komt voort uit een verhaal voor een schrijfwedstrijd waar een huisje aan zee, een schatzoeker en een gestrand huisdier in moesten voorkomen. Een betere setting dan Westkapelle, het dorp waar ik woon, was er niet. Toch? Toen ik het verhaal instuurde voor de schrijfwedstrijd, wist ik al dat dat niet genoeg woorden waren om het verhaal van Mare en Boris tot zijn recht te laten komen. Mijn voornemen was om er ooit nog eens ‘iets mee te doen’. Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat ik de draad oppakte en ik twijfelde of ik dezelfde setting wilde aanhouden. Een verhaal schrijven dat zich afspeelt in je woonplaats heeft zeker zijn voordelen, maar ook nadelen. Toch besloot ik ervoor te gaan, want Westkapelle heeft een rijke geschiedenis.
Mijn schoonvader heeft als jongen van negen het bombardement van oktober 1944 meegemaakt. Hij sprak er nooit over, maar toen ik vroeg of hij me erover wilde vertellen, ging hij meteen akkoord. Het werd een bijzonder en mooi gesprek. De ervaringen van Kobus – de opa van Mare – zijn grotendeels gebaseerd op zijn ervaringen en die van zijn zus, tante Jo, die eerder haar verhaal deed voor Omroep Zeeland.
Het was een bijzondere ervaring om op een andere manier, en door andere ogen, naar een mij zo vertrouwde omgeving te kijken.

 

Foldertekst

Na een moeilijke periode besluit Mare in haar eentje de kerstdagen in het huisje van haar opa en oma in Zeeland door te brengen. Tijdens een wandeling belandt ze in de strandtent waar ze als kind vaak kwam. Daar ontmoet ze Boris, de kok van het paviljoen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen hen en wanneer dat voorzichtig uitbloeit tot meer, blijkt de man van weinig woorden juist een heel verhaal met zich mee te dragen.

Door een ontmoeting met Wannes, Boris’ opa én een oude jeugdvriend van Mares eigen grootvader, ontstaat er echter niet alleen een zoektocht naar de geschiedenis van haar familie, maar ook naar zichzelf. Lukt het Mare om haar weg te vinden wanneer blijkt dat Boris’ verleden haar dromen onmogelijk maakt?

 

Uitgever: Dutch Venture Publishinh
Verschenen: 16 januari 2024

 

 

Reacties lezers:

Mooie personages, sterke verhaallijnen, rauwe pijn en begripvolle liefde komen samen in deze feelgood roman, die wat mij betreft het meest krachtig is in de stille en ingetogen momenten van steun en troost. Jacodine van de Velde laat de liefde stralen in rust en kracht. Ze brengt haar personages bijeen in een moeilijke tijd van hun leven en laat ze samen gewoon zijn. Ze geeft ze niet alleen elkaar, maar omringt ze ook met karakters die voor humor, vriendschap en luchtigheid zorgen. – sheila_hjv_inbooks op Hebban

 

Dit verhaal heeft me enorm emotioneel geraakt en vooral door zijn eenvoud en puurheid. – missp_her_books_read  op Hebban.