Over Jacodine


Jacodine van de Velde werd in 1974 in Oudewater geboren. Op haar vierde jaar verhuisde ze naar Zoutelande, waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. Na wat omzwervingen vanwege studie en werk woont ze nu samen met haar man en twee zonen in Westkapelle, op vijf minuten loopafstand van het strand. 

Zij heeft ruim veertien jaar als orthopedagoog en cognitief gedragstherapeut binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt, met name met jongeren met eetstoornissen en angst- en stemmingsklachten. Begin 2021 heeft zij haar baan opgezegd en is Praktijk Een Zorg Minder begonnen. 

Al van jongs af aan is ze gek op lezen, de laatste jaren vooral van boeken in het genre Young Adult en New Adult. In 2018 ging er een grote wens in vervulling toen ze haar eerste opdracht kreeg om een boek te mogen vertalen. Inmiddels staan er diverse vertalingen op haar naam en lijkt het vertalen ook het schrijversvirus te hebben aangewakkerd, want al snel kreeg Jacodine een verhaal in haar hoofd, geïnspireerd op het onbegrip waar veel jongeren met een eetstoornis mee worden geconfronteerd. Ze begon met schrijven en na een heel proces van schaven, schrappen en herschrijven, is juli 2020 haar debuut Wat je zegt zie je zelf bij uitgeverij Clavis verschenen. Maart 2021 verscheen daar De stilte zegt genoeg en oktober 2021 is haar derde YA Steen voor steen daar verschijnen.

Ondertussen verscheen zij als finalist van de jaarlijkse schrijfwedstrijd van Sweek binnen de categorie ‘kort verhaal’ in de bundel Korte Verhalen Sweekstars 2018. Haar deelname aan verhalenwedstrijden van Loft Books leverde een tweede prijs met Trippel trappel trippel trap op en met De deur (thriller) won zij zelfs de eerste prijs. 

Maart 2020 verscheen het door haar geschreven verhaal Vlam gevat in de bundel Auteurs voor Australië, die werd samengesteld n.a.v. de bosbranden in Australië en waarvan alle opbrengsten naar het goede doel gaan.  

In 2021 ging Jacodine in zee met Dutch Venture Publishing toen rondom Trippel trappel trippel trap een volledige feelgood werd geschreven. Zwarte koffie, macchiato en takkenthee werd door de lezers heel goed ontvangen. Januari 2022 zal er een volgend deel verschijnen, met een ander personage als hoofdpersoon. De titel van deze feelgood is Bagels en een bakkie troost.

De passie voor enerzijds haar werk en anderzijds het lezen en schrijven van verhalen blijkt een mooie combinatie te zijn, want volgende verhalen zijn al in de maak.