Het licht in jou en mij


Wat vooraf ging

Dit verhaal begon bij Nina, de dochter van onze lieve vrienden. Ongeveer een halfjaar nadat zij op haar twaalfde diabetes type 1 kreeg, gingen we met elkaar op vakantie. Die paar dagen met z’n allen in dat mooie huis in Normandië deden me beseffen dat ik werkelijk geen idee had van wat zij in het halfjaar ervoor hadden meegemaakt.
Met diabetes is goed te leven. Ja, zeker, maar niet zonder slag of stoot. Niet zonder een hoop zorgen en behoorlijk wat aanpassingen.
Niet zonder dat er constant ‘iets’ is waar je áltijd op moet letten.
Daar wilde ik een boek over schrijven. Anne-Fleur is niet Nina, maar zij bedacht wel de naam en die paste precies. En naast Anne-Fleur kwam ook Elin daar. Ook een meisje met een chronische ziekte, alleen dan totaal anders. Het prikkelbaredarmsyndroom is er in allerlei verschijningsvormen, maar ik denk dat ze allemaal gemeen hebben dat er naast lichamelijk klachten ook veel psychische impact en schaamte heerst. Je zal er als puber maar mee te maken hebben.  Aangezien het veel pubers overkomt, wilde ik dit boek schrijven, al moet ik zeggen dat deze medische aandoeningen behoorlijk buiten mijn comfortzone lagen.
Is dit een boek over ziektes? Nee, je zou het misschien denken, maar dit boek draait vooral om vriendschap. En lef.

 

 

Flaptekst

Anne-Fleur en Elin doen dit jaar allebei havo-examen, maar hebben verder niets met elkaar gemeen. Sterker nog, ze kunnen elkaar niet uitstaan. Anne-Fleur is rijk, populair en kan alles doen wat ze wil. Elin, die in haar dagelijkse leven wordt belemmerd door een chronische ziekte en bij wie het thuis een chaos is, ergert zich rot aan die verwaande meid en haar ‘clan’. En andersom vindt Anne-Fleur ‘Elin de Eenling’ een triest geval.

Dan slaat het noodlot toe en komt er een eind aan Anne-Fleurs zorgeloze leventje. Ongewild komen de twee steeds weer met elkaar in aanraking, wat voor de nodige confrontaties zorgt. Maar zou het hen ook nog iets anders brengen?

Een youngadultroman over leven met een chronische ziekte die je leven op z’n kop zet, en over ware vriendschap.

 

Het licht in jou en mij verschijnt juni 2023. Benieuwd? Lees hier dan alvast de voorpublicatie.

 

 

Zie mij zoals ik ben.