Wat je zegt zie je zelf


Wat vooraf ging

Juli 2018 begon ik met het schrijven aan wat uiteindelijk Wat je zegt zie je zelf werd. Ik had nooit de wens een boek te willen schrijven, maar kreeg inspiratie door de strijd die jongeren met een eetstoornis dagelijks leveren en waar ik op mijn werk (deels) getuige van ben. Ik besloot maar te beginnen met schrijven, want dat verhaal ging niet uit mijn hoofd. Tijdens het schrijven ontvouwde het verhaal zich gaandeweg en kwamen de karakters steeds meer tot leven. Binnen een paar weken stond er een eerste versie op papier. Toen het begin er eenmaal was, bedacht ik dat ik er ‘iets mee wilde’, in de hoop dat het meer begrip oplevert voor mensen die lijden aan een eetstoornis.

Wat volgde was een proces van schaven, schrappen en herschrijven, tot er uiteindelijk een manuscript lag dat klaar was om naar uitgevers te worden verstuurd. Clavis gaf al snel aan het te willen uitgeven. Na een periode van wachten en veel geduld, kwam Wat je zegt zie je zelf uit op 17 juli 2020.

 

Flaptekst

Ellendig, zo voelt de zeventienjarige Marscha zich als ze voor een vakantie van drie weken met haar ouders en broertje op camping Le Tournesol aankomt. Haar eetstoornis reist namelijk gewoon met haar mee. Hoewel ze dolgraag het normale leven wil oppakken, blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. De hele dag door wordt ze geconfronteerd met haar angsten en onzekerheden. Al snel leert Marscha de vrolijke, aantrekkelijke Ruben kennen, die op de camping werkt. Hij lijkt alles te zijn wat zij niet is. Maar ook Ruben blijkt zo zijn problemen te hebben. Brengt dit hen dichter bij elkaar of maakt het alles juist nog moeilijker?

Een aangrijpende maar hoopvolle, met veel inlevingsvermogen geschreven youngadultroman, waarin een meisje met een eetstoornis een emotionele zomervakantie beleeft.

Uitgeverij: Clavis
Verschenen 17 juli 2020

Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, of via websites als Bol of Libris.

 

 

Reacties van lezers:

“De personages zijn verzonnen maar de schrijfster weet uit eigen werkervaring het verhaal zo neer te zetten dat het de werkelijkheid raakt. Mijn dochter is herstellende van een eetstoornis, Anorexia. Haar gebrek aan zelfvertrouwen, de wanhoop, haar angst, depressie en de chaos in haar hoofd, alles komt in dit boek voorbij.” – KvanHaaften (volledige recensie te lezen op Bol.com en Hebban)

 

“Een prachtig boek dat om verschillende redenen een aanrader is. Het leest heerlijk, als een mooi en spannend verhaal over een vakantieliefde. Tegelijk wordt van binnenuit een heel goed beeld gegeven van hoe het is om herstellende te zijn van een eetstoornis.”                 – Mirjam

 

“Dit boek is een echte aanrader. Ondanks dat er heftige thema’s in voorkomen, leest het boek lekker weg en kon ik het niet wegleggen.” – Cleo

 

“Ik ben zelf in behandeling voor mijn eetstoornis. Toen ik dit boek las had ik echt het gevoel begrepen te worden. Soms leek het gewoon alsof letterlijk mijn gedachten op het papier stonden … Het is echt een aanrader voor mensen met een eetstoornis, voor omstanders, maar ook als ‘neutrale’ lezer. Het is luchtig geschreven, maar wel erg pakkend. Je wil blijven lezen en weten hoe het verhaal verder gaat.
Een heel mooi boek waar je door geraakt en ontroerd wordt.” – recensie op bol.com