Auteurs voor Australië


15 februari 2020

Januari 2020 plaatste schrijfster Oli Veijn op Facebook een oproep met daarin de vraag of er schrijvers waren die wilden meewerken aan een bundel waarvan de opbrengsten naar een goed doel zouden gaan vanwege de hevige bosbranden in Australië. Na een kleine aanmoediging besloot ik een poging te wagen en een verhaal te schrijven. Ik vroeg mijn twee proeflezers of ze de komende dagen beschikbaar waren om snel te lezen en te reageren, omdat het verhaal snel geschreven moest worden.

Na wat research naar de bosbranden gedaan te hebben, kreeg ik eigenlijk vrij direct inspiratie en begon ik met schrijven. Het verhaal ontvouwde zich gaandeweg en binnen een week ontstond Vlam gevat. Het verhaal werd ingestuurd en vrijwel dezelfde dag kreeg ik een enthousiaste reactie van Oli, die niet had kunnen stoppen met lezen toen ze eenmaal was begonnen. Nadat de ruim twintig inzendingen binnen waren, werd duidelijk dat Vlam gevat een plaatsje zou krijgen in de bundel Auteurs voor Australië. Er volgden een paar weken van hard werken door veel mensen die zich belangeloos inzetten en zo kon iets meer dan een maand na de oproep van Oli de bundel worden uitgegeven.

De bundel bevat tien verhalen en een gedicht, die allemaal iets met Australië, brandweer en /of klimaatsverandering te maken hebben én allemaal een romantische verhaallijn bevatten.

Vlam gevat gaat over de twintigjarige Emily die sinds haar zesde met haar ouders en zusje in Australië woont. Als haar vader terugkomt na ruim twee weken met de Rural Fire Service te zijn weggeweest, heeft hij de Nederlandse Rutger bij zich. Rutger wilde een jaar door Australië reizen en besloot zijn ervaring als lid van de vrijwillige brandweer te gebruiken om een steentje bij te dragen aan de strijd tegen de bosbranden. Dat bleek hij echter behoorlijk onderschat te hebben. Emily heeft feilloos in de gaten dat het niet zo goed met Rutger gaat als dat hij laat lijken en probeert hem te helpen.

Ik ben er trots op dat ik een bijdrage heb mogen leveren en ontzettend dankbaar voor de positieve reacties uit mijn omgeving en de Zeeuwse pers die bereidwillig was om mee te helpen de bundel onder de aandacht te brengen.

Auteurs voor Australië is te koop via deze link naar de webshop van het WNF voor de paperback en via deze link voor het e-book.

 

‘Weet je, het was echt heel naïef om te denken dat ik met mijn opleiding van de vrijwillige brandweer in Nederland hier iets kon betekenen.’ Hij laat zijn hoofd tegen de muur rusten en draait zijn gezicht mijn kant op. Zijn donkere ogen kijken me indringend aan. ‘Voor dit soort shit worden wij echt niet opgeleid.’  – Vlam gevat

 

Reacties lezers over Auteurs voor Australië:

“Een stel prachtige, soms ontroerende verhalen die stuk voor stuk lekker weglezen.” – Lin op www.kobo.com

“Helaas heb ik mijn boek uit. Komt er nog zoiets?” – Evelien

 

Reacties lezers over Vlam gevat:

“Ik heb het verhaal in één ruk uitgelezen! Spannend en meeslepend, ik kan niet wachten om een heel boek van je hand te lezen!!” – Tessja

“Wauw… ik was even weg. Wanneer komt deel II? Zo kort, maar zo krachtig in veel opzichten.” – Judith